Geluk is niet afhankelijk van omstandigheden, ervaringen, materiële zaken of van het behalen van doelen in je leven, stelt neurowetenschapper Moran Cerf. Maar waarvan dan wel? Van de mensen waarmee je je omringt! Hoe zit dat met jou? Omring jij je met de juiste mensen?

Contact met anderen

Afgelopen week stond voor mij het thema ‘contact met anderen’ nogal op de voorgrond. Overal waar ik keek, leek ik wel geconfronteerd te worden met dit onderwerp. Van Jehova-blaadjes tot een toevallig teruggevonden boek, van Facebookposts tot een opdracht uit het coachingsprogramma wat ik sinds een paar weken volg. En niet te vergeten in mijn dagelijks leven. Daarom kon ik het natuurlijk niet laten hier deze week een blogartikel aan te wijden.

Jouw brein, en daarmee jijzelf, verandert in contact met anderen

Stiekem baal ik er een beetje van dat ik het artikel over geluk van de neurowetenchapper, waar ik net al iets van liet doorschemeren, niet meer terug kan vinden. Wat ik me wel herinner, is dat hij stelde dat jouw geluk afhankelijk is van de mensen met wie jij je omringt. Jouw brein, en daarmee jijzelf, gaat zich letterlijk anders vormen en gedragen in en door contact met anderen. Hoe meer je met iemand omgaat, des te meer zullen je gedragingen, opvattingen enzovoort gaan lijken op die van de ander. Ze zeggen wel eens: ‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet.’ Dit blijkt dus nog waar te zijn ook. Herken je dit bij jezelf of zie je dit wel eens om je heen?

Jij bent het gemiddelde van de 5 mensen waar jij het meest mee omgaat

Wist je dat er uit onderzoek is gebleken dat jij het gemiddelde bent van de 5 mensen waar jij het meest mee omgaat? Interessant, vind je niet? In de wetenschap dat je brein blijkt te veranderen in contact met anderen, is dit misschien ook niet eens zo verwonderlijk. Kun je je voorstellen wat de impact hiervan is op jou?

Omring jij je met de juiste mensen?

Durf jij jouw eigen leven kritisch onder de loep te nemen? Als je eens nagaat… Met welke 5 mensen breng jij de meeste tijd door in je leven? En nee, niet sjoemelen. Niet de mensen met wie je de meeste tijd door zou wíllen brengen, maar écht de mensen aan wie jij de meeste tijd besteedt. Wat zijn dit voor mensen? Geven ze je een goed gevoel of juist niet? Krijg je inspiratie of energie van hen of kom je terneergeslagen of leeggelopen thuis en is er van al jouw goede ideeën niks meer over? Wat waardeer je in hen en wat zou je graag anders zien?

Gedaan?

Wat is het effect op je als je dit zo zwart op wit voor je ziet staan? Denk je: ‘Whoa, wat een gave en fijne mensen heb ik toch om me heen!’ Of is het meer een eyeopener dat dit eigenlijk niet de mensen zijn, die goed voor je zouden zijn? Hoe is dat voor je?

Help! Dit zijn niet de juiste mensen met wie ik me wil omringen!

Voor de mensen die helemaal happy zijn met de mensen om hen heen: Fantastisch! Behoor jij tot de groep die zich blijkt te omringen met mensen die iets minder goed voor hen zijn? Geen paniek! Jij kunt hier iets aan doen! Jij bent degene die de regie heeft over jouw leven, wat betekent dat jij dus ook degene bent die stappen kan gaan zetten in de goede richting.

Omring jij je niet met de juiste mensen en wil je hier niks aan doen? Ook even goede vrienden. Weet alleen dat jij jezelf hier ernstig mee tekort doet en je beter verdient.

En nu?

Oké, je bent tot de conclusie gekomen dat de mensen om je heen niet de meest inspirerende, liefdevolle, positieve en … (vul voor jezelf maar in) mensen zijn. Je wilt daadwerkelijk verandering en bent bereid de volle verantwoordelijkheid te nemen voor jouw geluk en jouw leven? Top!

Wat zou je dan nu, op dit moment, zelf kunnen doen? Wil je het contact met deze mensen wat verminderen of wil je misschien juist andere mensen (meer) toelaten in je leven? Wie zijn deze mensen en hoe kun je ervoor zorgen dat jullie elkaar wat vaker zien, spreken of wat dan ook?

Maak het niet meteen te groot! Kijk welke kleine actie je kunt ondernemen om een stap in de voor jou goede richting te zetten.

Geniet van het resultaat!

En geniet van het resultaat! Liefde, verbinding en positieve contacten zijn zo belangrijk voor jouw geluk en gezondheid. Gun het jezelf en omring je daarom met de voor jou juiste mensen.

Ik kan me er iets bij voorstellen dat het iets te persoonlijk en niet zo sociaal wenselijk kan zijn om jouw inzichten en stappen hier onder met me te delen 😉 Wil je wel iets aan me kwijt, dan mag je me natuurlijk altijd een mailtje sturen.

Liefs Coline