Jezelf leren kennen? Hoe doe je dat eigenlijk? Gaat dat niet gewoon vanzelf? Ja zeker wel! Tot op zekere hoogte in ieder geval. Maar jezelf leren kennen is niet altijd leuk en makkelijk. Je komt kanten van jezelf tegen die je liever niet ziet en probeert deze te vermijden. Juist in moeilijke situaties word je hier vaak mee geconfronteerd. Deze situaties houden je een spiegel voor en vragen je te veranderen. Of juist niet. Maar in ieder geval om een bewuste keuze te maken. Ben jij net als ik ook wel eens alle kanten op gevlogen om uiteindelijk ergens in het midden uit te komen?

Zwart – wit

De ene dag was iets zwart en de volgende toch écht heeeel erg wit. Dat het ooit zwart was geweest? Tsss nee joh, dat was echt wel heel verkeerd gedacht, vlaag van verstandsverbijstering. Zo zag mijn leven er tijdens, maar ook net na mijn burn-out een soort van uit. Ik had ergens een mening over, maar kon er een maand later (vaak wat langer) 180 graden in gedraaid zijn. Best vermoeiend om zo in uitersten te leven en te denken. Voor mezelf. Maar ook voor m’n omgeving.

Tegelijkertijd wel heel erg nodig om jezelf beter te leren kennen.

Alles opnieuw evalueren en beoordelen

Een burn-out drukt je met de neus op de feiten en dwingt je tot evaluatie van je leven. Dit geldt ook voor andere ziektebeelden. Ik kon niet verder op de manier waarop ik tot mijn burn-out geleefd had. Maar hoe dan wel? Dat was echt een ontdekkingstocht waarbij ik van het ene uiterste naar het andere uiterste schoot.

Van…

Materialist naar minimalist.

Nooit nee zeggen naar tegen alles nee zeggen.

Een druk sociaal leven naar alleen thuis zitten.

Kopen waar ik zin in had naar geen geld meer uitgeven.

Pleaser naar egoïst.

Perfectionist naar slons.

And so on…

Achteraf kan ik er wel om lachen hoe ik dingen heb aangepakt en hoe ik mezelf soms echt ontzettend beperkt heb op bepaalde vlakken door (tijdelijk) volgens een ander uiterste te leven. Het was op dat moment blijkbaar gewoon even heel hard nodig. En diep respect voor m’n vriend dat hij het met me uit heeft gehouden in die tijd. Want oooohh wat was ik soms vermoeiend.

Jezelf leren kennen

Het verkennen van beide uitersten is nodig om voor jezelf te ontdekken wat bij jou past en wie je eigenlijk bent. Je hebt zoveel dingen van je ouders of omgeving overgenomen waar je je niet eens van bewust bent. Passen deze visies en meningen eigenlijk wel bij je? Is dit ook hoe jij er tegenaan kijkt en hoe jij in het leven staat? Of hebben deze waarden altijd bij je gepast, maar passen ze nu gewoon niet meer?

Een oud collega zei ooit letterlijk tegen me: ‘Ik zie wat je kunt en doet, maar wie is Coline eigenlijk écht en waar staat ze voor? Je zult waarschijnlijk eerst naar een ander uiterste schieten om dit uit te vinden en uiteindelijk ergens halverwege uitkomen’. En wat had ze gelijk!

Uiteindelijk was het niet zwart, niet wit…

Maar grijs! Bepaalde nieuwe visies en meningen heb ik gehouden, omdat ze passen bij wie en hoe ik ben op dit moment. Toch zijn er ook ideeën en gedragingen die ik heb herzien en waarbij ik uiteindelijk ergens halverwege ben uitgekomen.

Al dat gestrooi met pillen… Belachelijk!

Een belangrijk voorbeeld waarin ik ben bijgedraaid, is mijn visie op de reguliere geneeskunde. Ik heb me daar kort na mijn burn-out flink tegen afgezet toen ik voor het eerst in aanraking kwam met alternatieve geneeswijzen. Reguliere geneeskunde had afgedaan voor mij en alternatieve geneeskunde was het helemaal. En het enige juiste!

Geleidelijk aan zag ik dat er niet één juiste geneeswijze is, maar dat ze elkaar juist perfect aan kunnen vullen. Dat is ook hoe ik er nu in sta. Soms zijn pillen of operaties nou eenmaal nodig en is het bijvoorbeeld riskant te geloven dat je alleen door je voeding aan te passen van een ernstige ziekte kunt genezen. Daar is meer voor nodig. Dat is tenminste hoe ik het zie. Daar mag jij jouw eigen mening over hebben 😉

En jij?

Herken jij een dergelijke ontdekkingsreis in en naar jezelf? Welke uitersten heb jij gezien en waar ben je uiteindelijk uitgekomen? Hoe heb jij jezelf leren kennen? Laat het hieronder weten!