Ik voel niks

Hoe voel jij je? Nu op dit moment. Ben je boos? Verdrietig? Ontspannen? En waar merk je dat aan? Wat gebeurt er in jouw lichaam dat je weet dat je boos bent? Voel je jouw eigen lichaam, jouw gevoelens en emoties? Er zijn mensen die zeggen ‘ik voel niks’. En anderen die zeggen zich goed te voelen, terwijl iedereen om hen heen kan zien dat dit overduidelijk niet klopt. Hoe zit het eigenlijk met het al dan niet voelen en waarom is het zo belangrijk om jouw lichaam wel te (leren) voelen?

Automatische reactie

Voor veel mensen is het een haast automatische reactie geworden te zeggen ‘goed’ als iemand hen de vraag stelt hoe het met hen is. Soms bewust, soms onbewust laten we de ander niet merken hoe het echt met ons gaat. Weet je zelf eigenlijk wel hoe je je écht voelt? Of zeg jij ook: ‘ik voel niks?’

Ik gespannen?

Ik heb regelmatig patiënten tegenover me zitten, die zeggen dat het hartstikke goed met hen gaat, afgezien van een aantal klachtjes waar ze toch echt wel vanaf willen. Stress of spanning? Nee joh, dat hebben ze niet in hun leven. Of… Daar kunnen ze hartstikke goed mee omgaan.

Ondertussen…

… Zie ik een stuiterbal tegenover me zitten, bij wie de adrenaline door het lichaam giert. Eén brok spanning. Een spreektempo wat twee a drie keer zo hoog ligt als van de gemiddelde mens. Een samengeknepen, hoge stem. Een snelle en oppervlakkige ademhaling. Letterlijk happen naar adem.

Ik voel me zelf spontaan gespannen en onrustig worden en voel de spanning van mijn patiënt in mijn eigen lijf.

Nee hoor, deze persoon is natuurlijk geheel ontspannen zoals ze zelf zegt.

Hoe kan het dat je blijkbaar zelf niet in de gaten hebt hoe je je werkelijk voelt?

Mijn eigen idee hierover is dat je gedurende jouw leven leuke en minder leuke ervaringen hebt opgedaan. De minder leuke gingen gepaard met gevoelens die je niet wilde hebben of die je misschien zelfs niet aankon op dat moment. De pijn, het verdriet waren te heftig om te voelen. Of je mocht deze gevoelens niet hebben van jouw omgeving en dus sloot jij jezelf af. Jijzelf, jouw lichaam, heeft jou beschermd met mechanismen om dit niet te hoeven voelen.

Welke mechanismen dit zijn, daar kom ik in een later artikel in deze serie over het belang van voelen op terug. Maar eerst leg ik je uit wat de link is tussen jouw lichaam en voelen.

Balans handhaven

Jouw lichaam is niet zomaar een machine. Een ding wat al dan niet functioneert. Jouw lichaam is continu bezig een balans te behouden, jou zo optimaal mogelijk te laten functioneren en in leven te houden. In de geneeskunde noemen we dit proces homeostase. Alles in jouw lichaam is erop gericht een balans te behouden en wanneer deze balans verstoord is, een nieuwe balans te creëren.

Jouw lichaam en voelen

Maar wat heeft dit proces nou met voelen te maken? Zoals ik net al zei, maak jij als mens leuke en minder leuke dingen mee in jouw leven. Minder leuke of nare dingen veroorzaken een stressreactie in jouw lichaam. Er vinden allerlei processen plaats die door deze stressreactie worden getriggerd; hormonen veranderen, lichaamsstructuren en organen passen zich aan de nieuwe situatie aan, bepaalde receptoren worden gevoeliger, andere ongevoeliger. Dit alles om er maar voor te zorgen dat jij als mens in leven blijft. Of je altijd blij bent met deze veranderingen is de vraag, maar weet dat jouw systeem het beste heeft gedaan wat op dat moment mogelijk was.

Als stofjes in jouw lichaam veranderen, merk je daar vaak niet direct wat van. Pas wanneer jij/jouw lichaam ziektes gaat ontwikkelen of een andere lichaamshouding aanneemt, merk je dat er wat gaande is of iets is gebeurd.

Belang van voelen

En dan komt het belang van voelen om de hoek kijken. Hoe bewuster jij bent van jouzelf en van jouw lichaam, hoe eerder jij opmerkt dat er iets gaande is. Zowel in positieve als negatieve zin. En des te eerder jij kunt inspelen op eventuele veranderingen.

Zoals je vaker hebt kunnen lezen op Medical Journey is mijn visie op ziek-zijn en ziek worden, dat er iets gaande is in jouzelf en/of in jouw leven wat niet goed voor jou is of is geweest. Wat maakt dat jij deze symptomen hebt gekregen? Wat willen de symptomen jou duidelijk maken?

Ik moet toegeven, vaak is het ontzettend lastig hier achter te komen. Dit heeft er in mijn ogen mee te maken dat de meesten van ons, ons eigen lichaam zo slecht voelen. Veel mensen voelen bijvoorbeeld niet wat het effect van kwalitatief slecht eten op hen is of wat gedrag van anderen met hen doet. Anderen en ook wijzelf gaan voortdurend over onze grenzen heen en we hebben het niet eens in de gaten. We blijven maar doorgaan tot er gigantisch aan de bel wordt getrokken door ons lichaam.

In mijn geval een burn-out, bij een ander een hartaanval of kanker…

Hoe kun jij voorkomen dat jij ook op een dergelijk punt terecht komt?

Dit was het eerste deel van de serie ‘het belang van voelen’ op Medical Journey. Volgende week deel ik mijn eigen verhaal en ontwikkeling met je. Want ik was zo iemand die werkelijk niks dacht te voelen toen ik aan mijn eigen ontdekkingsreis begon.

En jij?

Hoe zit het met jou? Voel jij jouw eigen lichaam of kom je tot de conclusie: ‘shit, ik voel niks’? Laat je me weten wat jouw ervaring is?

Liefs Coline