Hulp vragen

Waarom zou je zelf uren, dagen of misschien zelfs weken ploeteren of piekeren over hoe je een probleem op kunt lossen terwijl een ander je er misschien meteen bij kan helpen? ‘Gedeelde smart is halve smart’. Toch? Wat houdt je dan nog tegen hulp te vragen en in te schakelen?

Overtuigingen

‘Denk maar niet dat ik me laat kennen, ik moét en zál het zelf doen’.

‘Wat moeten anderen wel niet van me denken als ik hulp vraag?!’

‘De ander kan mij toch niet helpen’.

‘Ik wil hem niet lastig vallen met mijn gezeur’.

‘Ik kan het alleen zelf oplossen’.

Zelf ben ik zo iemand die graag alles zelf doet en pas aan de bel trekt als het bijna mis gaat (of reeds is misgegaan – shame on me). Zelfs als mensen mij hun hulp aanbieden, zeg ik nog: ‘lief van je, maar joh dat hoef je écht niet te doen hoor’. Sommigen dringen dan nog een paar keer aan, maar de meesten gaan over tot de orde van de dag. Achteraf dacht ik dan ‘whaaa, waarom heb ik niet gewoon ja gezegd?!’. Ik kon wel wat ondersteuning gebruiken. Maar nee, die verrekte overtuigingen weer…

Afhankelijk van de situatie, waren eerder genoemde overtuigingen voor mij een belangrijke drempel om hulp te vragen of zelfs maar hulp te aanvaarden als het me werd aangeboden. Gevolg: ik hield de schijn op en ging weken gefrustreerd of piekerend door het leven tot de bom barstte. Zo zonde van mijn tijd en energie. En van die van anderen. Want ik was meestal niet de enige die last had van mijn gedrag.

Doe jij hetzelfde als ik?

Vind je dit wenselijk?

Stel jezelf nou eens voor….

Jouw vriend of familielid loopt al weken te piekeren zonder dat jij weet dat hij ergens last van heeft. Of je merkt wel dat hij prikkelbaar of afwezig is, maar kan er maar niet achter komen wat er aan de hand is. Wat zou je willen dat hij zou doen?

Natuurlijk! … Dat hij zou zeggen wat er aan de hand is en om hulp vroeg!

Verplaats je in de ander

De meeste mensen zijn maar wat blij als ze een ander kunnen helpen en iets voor een ander kunnen betekenen. Dus als jij het fijn of op z’n minst oké vindt dat jouw naaste jouw hulp vraagt of accepteert, waarom zou je dit zelf dan niet doen? Wat houdt je tegen?

Ben je bang dat hij je uit zal lachen omdat je iets niet zelf kunt of dat hij vindt dat je niet zo moet miepen om kleine zorgen? Zou je zelf zo reageren? Kleine kans, maar stel dat hij wél naar tegen je doet, zegt dit dan niet meer over hem dan over jou?

Vraag hulp!

Laat je alsjeblieft niet tegenhouden door een enkeling die vervelend reageert en zet je negatieve  overtuigingen aan de kant. Vraag de hulp die je nodig hebt! Je zult merken dat de meeste mensen er graag voor je zijn en je willen ondersteunen in wat je nodig hebt. Je kwetsbaar opstellen schept een band en doet jullie beiden groeien en dichter naar elkaar toe komen.

Heb je je nog niet ingeschreven voor de wekelijkse nieuwsbrief van Medical Journey? Check hier dan snel in om elke maandag de nieuwste artikelen rechtstreeks in je mailbox te ontvangen!