Help een paniekaanval!

Helemaal geen rationele of directe aanleiding om bang te zijn, maar toch intense paniek of doodsangst voelen… Het overkomt relatief veel mensen dat zij plots, vanuit het niets, een paniekaanval krijgen. Zelf had ik er tijdens mijn burn-out periode nooit last van gehad. Pas twee jaar later gebeurde het bij mij voor de eerste keer…

Spinnenfobie

Terwijl ik het woord spin alleen al typ, krijg ik al de kriebels in mijn buik en voel ik me benauwd. Ik merk dat ik extra alert word en denk in m’n ooghoek wat te zien bewegen. Whaaa wat vind ik ze eng! En waarom eigenlijk?! Ze doen niks en ik ben tig keer groter.

Vanaf dat ik me kan herinneren, ben ik al bang voor spinnen. Elke keer als er weer zo’n joekel (en in mijn optiek zijn ze dat al snel) door m’n huis, schuur of waar dan ook rent, ben ik weer weken als een idioot de ruimtes aan het scannen voor ik ergens binnen loop. Niet leuk kan ik je zeggen.

En tot overmaat van ramp heb ik een paar maand geleden zelfs de ervaring gehad dat een huisspin over mijn blote voetjes liep terwijl ik nietsvermoedend op de bank tv aan het kijken was. Ik zat echt tegen het plafond. De schijnveiligheid die ik dacht te hebben dat zo’n beest wel uit m’n buurt zou blijven, was bij deze ook nog eens weg.

Herbeleving

Weken later zat ik ontspannen in mijn vaste hoekje op de bank, toen ik opeens weer een spin op me af zag komen rennen. Of dat dacht ik in ieder geval… Samen met mijn vriend ben ik direct gaan zoeken, maar we konden hem niet vinden. Achteraf gezien was dit ook geen nieuwe spin. Ik kreeg een echt lijkende herbeleving van de eerdere situatie.

Paniekaanval

De dag erna was ik schrikkerig en gespannen. Van elke beweging die ik zag, sprong ik op. Ik ging ’s avonds naar bed en daar begon het ineens…

Overal waar ik keek zag ik een enorme vogelspin, die mij opnieuw en opnieuw besprong. Het maakte niet uit of ik m’n ogen open of dicht had. Overal waar ik keek was hij. Ik begon hevig te trillen en kreeg een enorme huilbui. Wat voelde ik me naar en angstig.

Controle terug

En wat was ik blij met de ademhalingstechnieken die ik tijdens mijn opleiding had geleerd! Ik kon mezelf weer tot bedaren brengen door me te richten op mijn ademhaling. Het beeld van de spin ging niet weg, maar ik merkte dat hij kleiner werd wanneer ik naar links keek en groter bij het kijken naar rechts. Dat, in combinatie met mijn ademhaling, gaf me een gevoel van controle. Ik kon de situatie wel aan hoe naar hij ook was!

Hoe kijk ik tegen de paniekaanval aan?

Voor mij is de paniekaanval een uiting geweest van spanningen en opgekropte emoties, die hun uitweg vonden via de aanval. Daardoor kan ik het ook als iets positiefs zien. De dag van de aanval had mijn fysiotherapeut spieren losgemaakt in mijn rug en bij mijn middenrif. Ik geloof dat met het losmaken van mijn fysieke lichaam, er daarmee ook op psychisch niveau wat is losgemaakt; lichaam en geest zijn één.

Hoe kun je met een paniekaanval omgaan?

Bij mij heeft zich tot op heden geen nieuwe paniekaanval voor gedaan. Wat zou ik doen, mocht het me toch weer overkomen?

  • De angst er laten zijn en hem voelen.
  • Mijn lichamelijke reacties laten gebeuren; huilen, schreeuwen, trillen of wat dan ook.
  • Me richten op mijn ademhaling in mijn buik.
  • Ervaren wat er gebeurt in mijn lichaam, daar naartoe ademen en ‘zoeken’ naar manieren hoe ik de angst kan verminderen, zodat ik vertrouwen krijg dat ik het aankan.
  • Afleiding zoeken als de ergste angst is weggeëbd en tegelijkertijd bij de gevoelens in mijn lichaam blijven.

Bang voor nieuwe paniekaanval

Op veel websites lees ik dat mensen een angst hebben opnieuw een paniekaanval te krijgen. Ik heb dat niet. Door in mijn achterhoofd te houden dat nare emoties, sensaties en gevoelens me helpen dingen los te laten, kan ik ze accepteren, voelen en doorleven. Ik kan dit aan en word er alleen meer beter, sterker en gezonder van! Ik heb vertrouwen in mijzelf.

En jij?

Heb jij ooit een paniekaanval gehad? Hoe was dat voor je? En wat heeft jou geholpen er mee te dealen of vanaf te komen? Deel je tips en ervaringen met anderen om hen te helpen!

Wil je meer lezen over paniekaanvallen? Op jongburnout heeft Nienke Thurlings ook een, in mijn ogen, zeer waardevol artikel geschreven.

NB. Zie dit artikel, net als alle andere artikelen op Medical Journey, niet als een medisch advies. Zoek hulp die bij jou past, mocht je last hebben van paniekaanvallen.