Genezen van ziekte… Hoe makkelijk en fijn zou het zijn als je met een pilletje, een dieet, een oefening of wat dan ook kan genezen van ziekte? Helaas is het niet zo eenvoudig. Er is geen quick-fix. Genezing vraagt tijd, werk en aandacht om het échte onderliggende probleem, de werkelijke oorzaak, van jouw ziekte aan te pakken. Al het andere geeft tijdelijke verlichting ofwel symptoombestrijding. Denk je écht dat je daar mee geholpen bent?

Behandel de film, niet de foto

Afgelopen week had ik een interview met Richard de Leth. Richard is één van de pioniers op het gebied van holistische en preventieve geneeskunde en hij coacht en behandelt onder andere veel bekende Nederlanders. Met hem sprak ik ook over dit onderwerp. Richard heeft een hele mooie metafoor voor genezen van ziekte:

Patiënten presenteren zich met een foto (een ziekte, klachten of symptomen). In plaats van de foto te behandelen (symptoombestrijding), is het belangrijk te kijken welke film er vooraf is gegaan aan de foto. Daar zit de werkelijke genezing. Waar in de film gaan dingen mis? Waarom gaan deze dingen mis? En hoe kun je als patiënt invloed uitoefenen op deze factoren? Hoe kun je jezelf, al dan niet met wat hulp, daadwerkelijk genezen van ziekte?

Écht genezen van ziekte kost tijd

Richard gelooft net als ik dat écht genezen van ziekte tijd vraagt. Soms duurt het acht maanden, soms nog langer voordat je bemerkt dat je aan het genezen bent. Dit kan een lastig probleem zijn tijdens een behandeling. Patiënten, jij en ik ik net zo goed, willen snel resultaat zien. We willen van onze klachten af. Ze zijn naar en lastig. Als je geen vooruitgang bemerkt, is dat zeer demotiverend en ben je snel geneigd te stoppen met een behandeling en weer verder te shoppen naar iets wat mogelijk wel snel werkt.

Richard vertelde dat hij zijn patiënten om die reden dan ook eigenlijk altijd een quick-fix als symptoombestrijding geeft naast de op werkelijk genezing gerichte behandeling. ‘Dan komen ze terug’. (Vat dit overigens niet verkeerd op, want zoals ik Richard heb leren kennen, is het een zeer integere man met een visie, die passie heeft voor zijn werk en het beste voor heeft met zijn patiënten)

Mijn burn-out en genezen

‘Is er dan écht geen snellere manier om van mijn burn-out af te komen?’ heb ik mezelf vaak afgevraagd. Ik was er op sommige momenten zó klaar mee dat ik me zo beperkt voelde in mijn leven. Ook ik heb vitaminepillen geslikt, extreem gezond gegeten, tig verschillende behandelingen geprobeerd. En nee, helaas was er niks wat me een dag later volledig uit m’n burn-out had geholpen.

Ik durf wel te stellen dat al deze behandelingen er op een positieve manier aan bij hebben gedragen hoe ik me nu voel en waar ik nu sta. Al deze dingen hebben me op een of andere manier iets gebracht ook al merkte ik niet direct resultaat.

Op het moment word ik gecoacht door één van de beste burn-out coaches van het land, Nienke Thurlings van jongburnout. Ook zij heeft me (tot nu toe) na twee maanden niet 100% uit m’n burn-out kunnen helpen. Dit is ook niet haar streven. Ik moet er zelf voor en aan werken. Niet alleen lichamelijk, maar ook op andere vlakken als psychisch en sociaal. Eerst mag er wat oude zooi opgeruimd worden voor ik werkelijk kan gaan opbouwen. Je hebt een stevig fundament nodig om iets moois en nieuws te creëren.

Pleisters plakken over stinkende wonden, maakt dat je de wond niet meer ziet, maar onder die pleisters broeit het verder. De wond dient te worden schoongemaakt en er moet een gezonde nieuwe voedingsbodem gecreëerd worden. Dan pas geneest de wond!

De maatschappij en genezen van ziekte

Hoe komt het toch dat we zo gericht zijn op de quick-fix? Is het eigenlijk gek dat we zo gefocust zijn op snel effect en genezen van ziekte? Is dit niet hoe onze maatschappij in elkaar steekt? We groeien op in een maatschappij die ons voorspiegelt dat alles maakbaar en oplosbaar is. Ook binnen de geneeskunde. Overal is wel een pilletje voor. Neem ‘t maar, want dan kun je snel weer aan het werk. We moeten bezig, productief en actief zijn. Tijd om uit te zieken? Ho maar.

Zou het niet zo kunnen zijn dat jouw lichaam jou met de griep of andere klachtjes wat duidelijk probeert te maken? Rust nemen misschien? Waarom dan onderdrukken met pillen?

Reguliere geneeskunde en genezen van ziekte

Tsja… Hoe gaat de reguliere geneeskunde kort gezegd met genezen van ziekte om? Hoofdpijn? Neem een paracetamol. Depressie? Slik antidepressiva. Slaapapneu? Laat je kaken breken en naar voren plaatsen. Kanker? Snij het orgaan eruit en bestraal en vergiftig je lichaam, dan zijn die kankercellen ook vast wel kapot. Kan heel effectief zijn. Maar… Dit gaat vaak niet gepaard zonder de nodige bijwerkingen. Prima als je hier voor kiest, maar niet mijn manier.

In acute situaties, prima! Maar in het geval van chronische ziekten… als je wat meer tijd hebt… Zou het dan niet goed zijn te kijken naar de daadwerkelijke oorzaak ervan?

Genezen van ziekte met pillen?

Maar Coline, hoe kun je nou zeggen dat er geen quick-fix is? Als ik een paracetamolletje neem, ben ik toch zo van mijn hoofdpijn af? Of als ik prednison neem, verdwijnen mijn klachten toch? Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Maar ben je dan ook daadwerkelijk genezen van ziekte? Of ben je symptomen aan het bestrijden? En hoe zit het met de (vele) bijwerkingen die je hebt of kunt krijgen? Neem je die maar op de koop toe?

Er zijn enkele uitzonderingen, maar in principe is alles wat je doet met een pil symptoombestrijding. Je lost het onderliggende probleem er niet mee op. Genezen van ziekte kan (nagenoeg) niet met pillen. En wat gebeurt er in jouw lichaam als je symptomen maar blijft onderdrukken? Komen de symptomen dan niet in een andere, hevigere vorm terug als een meer ernstige ziekte?

Homeopathie en genezen van ziekte

Ik weet maar weinig van homeopathie af, maar wat ik me destijds door een oud collega (en homeopaat in opleiding) heb laten vertellen, is dit: Als de homeopaat een symptoom of ziekte behandelt, zullen er (waarschijnlijk) andere symptomen voor in de plaats komen. Dit betekent niet dat de behandeling niet werkt. Nee, integendeel. Het werkt juist wel! Want… . Oude of minder ernstige klachten komen naar boven. Je bent aan het genezen van ziekte. Je pelt als het ware een ui van symptomen af om uiteindelijk bij gezondheid en genezing te komen. Op elke laag kom je andere klachten tegen.

Even suggestief en ik verzin hier maar wat hoor, maar stel je voor dat je reuma hebt. Reuma is een ernstige aandoening waarbij je ontstekingen in je gewrichten hebt. Dit gaat onder andere gepaard met veel pijn. Als je dan tijdens de homeopathische behandeling ineens last van eczeem krijgt (dat had je vroeger waarschijnlijk ook), zou je dit terugkijkend kunnen zien als een eerste signaal van jouw lichaam dat er iets niet klopte in het verleden. In plaats van te onderzoeken wat maakte dat je eczeem kreeg, heb jij de eczeem vroeger verjaagd met zalfjes of is het uiteindelijk spontaan verdwenen. Doordat je niet hebt weten te luisteren naar jouw lichaamssignalen, zal jouw lichaam grover geschut uit de kast halen om jou nu dan wél te laten luisteren. Je krijgt steeds ernstigere klachten en ziekten.

En is dat helaas niet wat we veelal doen in de geneeskunde?

Wat wil jouw lichaam jou zeggen met de klachten die je ervaart? Wat is er niet oké in jouw leven? Waar mag je aandacht aan besteden? Hoe kun je werkelijk genezen van ziekte?

Je kunt zelf invloed uitoefenen op jouw gezondheid!

Ik heb het vaker gezegd: jij kunt zelf invloed uitoefenen op jouw gezondheid. Je hoeft niet passief af te wachten tot een pilletje gaat werken of op het wondermedicijn wat misschien ooit in de toekomst gaat verschijnen. Kijk kritisch naar jouw leven en gezondheid en kijk waar gezondheidswinst te behalen valt. Je zult misschien niet meteen de gewenste effecten ervaren. Maar weet dat die ooit gaan komen als je vol blijft houden. Genezen van ziekte heeft tijd en aandacht nodig. Geef jezelf dat dan ook!

Dit artikel heb ik geschreven vanuit mijn visie op ziekte en gezondheid. Ben je benieuwd welke ideeën er nog meer bestaan over het feit waarom je ziek kunt worden? Lees dan het artikel Waarom word jij ziek? Welke visie op ziek zijn geloof jij?